torsdag 24 oktober 2013

Enkä ollut vanki

Av Hella Wuolijoki. Den här boken grävde jag fram i en låda med böcker till nästan bortskänkespris på Citymarket (motsvarande Coop eller ICA). Har ingen aning om vem Wuolijoki egentligen var (är?) men hon satt i fängelse under kriget för någon slags brott mot fosterlandet (Finland alltså). Man får aldrig riktigt veta vad hon gjort annat än att hon ville ha fred i landet, jag får anta att hon ville uppnå det på något sätt som stred mot landets lagar. Hon dömdes till livstids fängelse för landsförräderi men släpptes efter 16 månader i och med fredsfördraget i Moskva.

Eftersom jag inte är så hemma på kronologin för krigshändelserna i Finland så läste jag mest boken som en skildring av hur det är att sitta fängslad och som sådan är den intressant. Man får inte veta så mycket om hennes familj eller tidigare liv utan fokus ligger på fängelset och främst de kvinnor som lever där. Vilka brott de begått och om det verkligen är ett rimligt straff de fått. Om det kanske inte egentligen är samhället som drivit dem till att begå brotten (abort och liknande). Väldigt intressant faktiskt även om det kan verka lite tråkigt.

Inko kukaan muu lukenut?  Minkälaiset nämä Niskavuorinäytelmät on? Onko kukaan nähnyt elokuvan Hella W?  En tiedä Wuolijoesta oikein mitään mutta kirja oli kiinnostava.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar