onsdag 5 februari 2014

Dandy

Av Jan Guillou. Dandy är andra delen i serien om det stora århundradet och här följer man mestadels brodern Sverre som "försvann" i den första boken. Sverre är homosexuell och känner att det inte riktigt lämpar sig i brödernas norska hemby. Han har träffat sin livs kärlek i Dresden och flyttar med honom till Storbritannien. Där ägnar de sig åt konst och utveckling av jordbruket samt en massa annat givetvis. Albie som Sverres kärlek heter är Earl och borde egentligen gifta sig och skaffa arvingar vilket sätter en del käppar i hjulet för deras tillvaro.

De har ett stort umgänge bland konstnärer och författare där även en av Albies systrar ingår. Mitt i allt blir det världskrig (det andra) vilket påverkar Sverre på många sätt. Albies gods används av militären och till sist blir han tvungen att ta värvning och skickas ut i kriget.  

Jag gillar boken och har även läst den tredje delen. De påminner en aning om Ken Follets böcker om samma tidsperioder. Jag är väldigt svag för sådana här historiska böcker där man får följa flera familjer under en längre tid. Där är Follets böcker lite mer utvecklade eftersom det är flera familjer i olika länder och Guillous följer en och samma familj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar