onsdag 17 december 2014

Shadows on the Nile

Av Kate Furnivall. Ett Skottlandsfynd köpt på Waterstones i Edinburgh.  Jag vet inte riktigt vad det var som fick mig att köpa boken men det kan ha varit det fina omslaget. Eller så tyckte jag att det var dags att vidga vyerna med en världsdel som för mig annars är mest förknippad med Deon Meyers deckare. Afrikatips mottages tacksamt om någon har.

Tillbaka till skuggorna på Nilen, det är en slags deckare i Sherlock Holmes och Agatha Christie-anda. Ingen av dem tillhör mina favoriter men kanske att Sherlock förtjänar lite läsning efter det här. De böckerna eller mysterierna spelar nämligen en rätt stor roll i den här boken, de leder huvudpersonen Jessica på rätt spår när hon letar efter sin försvunne bror.

Jag gillade boken på det sättet att atmosfären var spännande men samtidigt sådär engelsk överklass-lättsam, världen ligger för våra fötter ungefär. Men den har några frågetecken eller vad jag ska kalla det. Det är lite väl många historier som vävs ihop till en, boken hade tjänat på att kapa någon och koncentrera sig mer på det som finns kvar. Den försvunna broderns Georgie till exempel, bara berättelsen om honom hade kunnat bli en bok. Föräldrarna spelar en rätt liten roll och de hade jag också gärna läst mer om. Och så det här med att det är dottern som ska leta efter sonen. Jag är rätt säker på att ingen ogift kvinna reste iväg till Egypten med en rätt okänd (ogift) man under 1930-talet bara så där. Särskilt inte som föräldrarna verkade vara rätt konservativa.

Trevlig underhållning för stunden dock. Sherlock Holmes-ledtrådarna tycker jag används snyggt men aningen långsökt ibland men det är nog roligt om man själv har läst en del av de mysterierna. Längst bak finns dessutom frågor till boken som ät tänkta till en bokcirkel eller liknande vilket jag tyckte var rätt roligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar